Blog převážně jednočipový

Arduino UNO levně

Nějaký čas jsem přemýšlel, že bych začal pracovat s Arduinama. Vypadalo to, že komunita je dostatečně velká aby člověk když má problém našel nějaké informace, knihoven a návodů bylo na webu také docela dost. Doteď jsem pracoval jen s PICAXE ale v některých místech mi práce dost nevyhovovala. Například předem definované globální proměnné a další. Arduino se jevil jako další krok.

Tak jsem se porozhlédnul po nabídce Arduín ale bohužel jsem zjistil, že oproti PICAXE (08m2 za 59,-) je tato platforma podstatně "mastnější", například Arduino UNO se v Čechách prodavá za asi 700 Kč. Takže jsem si řekl, že PICAXE zase není až tak špatné a zatím jsem zůstal u něj.

Po nějaké době jsem ale objevil úžasný svět čínský eshopů, tak mě napadlo jestli tam také náhodou nemají nějaké jednočipy. No PICAXE jsem tam nenašel ale našel jsem tam Arduino. Ono to vlastně nebylo Arduino (na desce nebyla ležatá osmička) ale čip byl stejný a na desce je nápis UNO.

A teď to hlavní, tato deska na www.aliexpress.com stojí dnes 6.2.2016 jen 2.56 €, tedy 70 Kč. Což je cena za kterou se to už vyplatí zkusit, takže jsem hned jedno objednal. Cena je více než dobrá bohužel doprava z Číny trvá asi měsíc, takže člověk se musí obrnit trpělivostí. Na druhou stranu dopravné je zdarma, stačí hledat nabídky které jsou "Free Shipping".

Deska kterou jsem objednal měla USB - TTL převodník CH340G, někdy může být problém s driverem pro PC. Mě pomohl tento ovladač CH341SER.zip.

Takže abych to shrnul, za 70 Kč se dá objednat Arduino na kterém jsem bez problémů rozchodil komunikaci s bluetooth, s externí EEPROM, s modulem obvodu reálného času DS1307, s měřičem vlhkosti DHT22 a s měřičem teploty DS18B20. Zatím jsem nepřišel na nic co by nefungovalo.

Vytvořeno: 2016-02-07 11:15:45
Změněno: 2016-02-20 19:37:18
Petr
2022-03-21 07:59:49
Dobrý den Radku, pokoušel jsem se Vám psát na stránku kolektorů, ale bohužel, nelze odeslat. Měl jsem skromný dotaz, zda jste se nepokoušel postavit teplovzdušný kolektor? Když tak, ať tu neruším, mi to sdělte na mail martsilverm@gmail.com. Pěkný den přeji.

Napsat komentář